Wintertijd

Nijmegen, 03-01-2010

Gelukkig! De sneeuw is weer weg… Natuurlijk had het ook wel iets moois! En omdat het toch ook wel mooi was geeft dat je de gelegenheid om het met de camera vast te leggen.

Het vastleggen van het winterweer op foto brengt soms  overigens wel problemen met zich mee. Tenminste, als je niet goed weet hoe je de camera precies moet instellen. De lichtmeter in je camera “denkt” namelijk dat de de mooie winterscene erg licht is. Dat komt omdat de camera gewend is aan een 18% grijstint op een foto. De camera weet echter geen raad met zoveel wit en meet dat jouw foto donkerder moet zijn dan hij moet zijn (onderbelichten). Dit moet je compenseren met camerainstellingen. Het bekijken van je histogram op je camera biedt ook mogelijkheden om de juiste belichting te beoordelen.

Daarnaast is het vaak zo dat de camera de witbalans niet goed meet. Dit zorgt voor een blauwe kleurzweem op de foto. Sneeuw is nu eenmaal wit! Je kunt dit voorkomen door je witbalans anders in te stellen! Ook valt er achteraf in de nabewerking gemakkelijk te corrigeren. Je hoeft echter niet altijd te corrigeren, een blauwe gloed over sneeuw doet namelijk aan kou denken (de vierkante foto hiernaast laat dat zien)

Enkele foto’s die ik tijdens het koude en sneeuwachtige weer heb gemaakt vind je hier.